I början av 2000-talet dök bloggen upp och blev omedelbart populär. Var och varannan människa, främst kvinnor, började använda bloggen som en sorts digital dagbok. Få hade någon särskild nisch utan skrev om sitt liv och vad de gjorde på dagarna och vad de hade shoppat, till exempel om de hade köpt nya skor från Vagabond. Efter några år började bloggarnas popularitet minska något och man talade om den så kallade ”bloggdöden”, men faktum är att antalet bloggare och bloggläsare inte minskat så dramatiskt som man skulle kunna tro. Istället har många andra sociala kanaler tillkommit och ger läsarna en möjlighet att följa bloggaren på flera olika ställen istället.
Det som framförallt har blivit tydligt inom bloggvärlden är att det är lättare att slå igenom med en tydligt nischad blogg. En av dessa nischer är mat, och numera finns det många matbloggare i bloggvärlden. Även inom just matgenren finns det olika nischer och det finns bloggar inom olika diet-typer som LCHF och paleokost, vegetariska bloggar, glutenfria bloggar, veganska bloggar och liknande. I takt med att det blivit mer och mer trendriktigt att vara medveten om vad man äter blir det också mer populärt att leta recept online och då hamnar man ofta hos olika bloggare som delar med sig av sina recept.
För att lyckas som matbloggare bör man först och främst vara duktig på att laga mat. Man behöver inte vara professionellt utbildad utan man kan lika gärna vara självlärd i köket. Det viktigaste är dock att man kan laga mat och sedan lägga upp den på ett snyggt sätt så att det ser tilltalande ut. För hur god maten än är så är det inget som syns på bild, utan man får anstränga sig lite för att framhäva det när man tar bilden. En bra idé om man vill starta en matblogg är att titta på hur andra matbloggare gör och hur de lägger upp sina rätter. Att tänka till när det gäller dukning, val av färger, ljusförhållanden när man fotar och val av kamera är sådant som kan vara avgörande för att slutresultatet ska bli bra. Om man vill vara extra noggrann kan det vara bra att försöka se till att alla bilder man lägger upp liknar varandra, för att det ska synas vem det är som tagit bilden, och på så sätt skapa sin egen stil.
Att blogga behöver inte heller enbart vara för läsarnas skull. En blogg kan vara ett perfekt sätt för en själv att dokumentera sina maträtter, lite som en digital kokbok dit man kan gå tillbaka för att hitta inspiration. Några stora matbloggar i Sverige är bland andra Zeinas Kitchen, Green Kitchen Stories, By Diadonna, Linnéas Skafferi, Evelinas Ekologiska med flera.